GESLOTEN KAMER, OPEN BOEK

Als 12-jarig meisje belandde ik in de jeugdzorg en zelfs achter slot en grendel. In deze audiodocumentaire ga ik in 8 afleveringen op onderzoek uit. Hoe zijn deze betrokkenen destijds tot dit besluit gekomen? Wat waren de dilemma’s? Wat speelde zich achter het rookgordijn af? Wat hielp ons thuis? En wat niet? In gesprek met mijn moeder, onze gezinsvoogd, groepsleiding, de buurvrouw en anderen, worden de dingen stukje bij beetje meer helder. Een verhaal zonder een schuldige aan te wijzen.

Deze audiodocumentaire is bedoeld voor iedereen die met kinderen, jongeren en volwassenen werkt in het sociaal domein. De documentaire is geproduceerd door Visionair Ordinair. Heb je interesse om Gesloten Kamer, Open Boek binnen jouw organisatie een plek te geven? Dat kan, neem gerust contact op.


 

Reageren?

Als je een reactie wilt achterlaten, dan kan dat hieronder.


 

Reacties podcast

Lees hieronder de reacties op de podcast.

"Dit betekent zoveel voor jongeren nu die in de situatie zitten zoals jij toen zat. En voor iedereen die met de beste bedoelingen probeert het goed te doen en toch helaas soms, of vaak de plank volledig misslaat."

“Zó waardevol, op vele fronten!”

"Echt opvallend hoe liefdevol je bent naar je moeder zonder het te vergoelijken: je moeders beperkingen, het fysiek geweld, de ultieme afwijzing van de uithuisplaatsing. Je bent inderdaad een open boek."

"WAT. GRUWELIJK. VET!! Ik ben ooit groepsleider geweest en ik ben daar ooit gestopt omdat ik niet wilde werken in een systeem waar ik niet (meer) in geloofde. Echt zó herkenbaar en zo vet vet vet stoer van je."

“Dapper en prachtig.”

"Ik denk dat je moeder en jij inderdaad impact hebben, in ieder geval op mij."

"Wat een puur, eerlijk en indrukwekkend levensverhaal. Dankjewel dat je dit wilt delen!"

"Voor een meisje van 13 moet dit wel zo'n ongelofelijke impact hebben gehad, onvrijwillig, en dan ook nog voor een aantal maanden. Je verhaal gaat me diep aan het hart en ik hoop dat je hier mee doorgaat. Mensen moeten weten hoe de andere kant er uit ziet."

"Gelukkig ook gelachen om je creativiteit in je baantjes en ambities van toen, wetende wat je inmiddels bereikt hebt."

“Brok in m’n keel.”

"Ik heb je podcast vandaag geluisterd en ben erg onder de indruk van je open en oprechte verhaal. Bedankt voor het delen 🙏🏼."

"Heel stoer van je om naar je moeder uit te spreken hoe het was, of wat er ook gewoon feitelijk plaats vond. Ook heel stoer van je moeder om zo mee te werken en dit samen aan te gaan!"

"Wat spannend, kwetsbaar en moedig."

"Laten we leren met en van elkaar: jong en oud, helper en geholpene, degene met veel en degene met minder kansen in het leven. Met elkaar vormgeven aan een menselijke, liefdevolle jeugdbegeleiding."

"Wat prachtig mooi gemaakt, wat een in kijk- zo puur. Heel kwetsbaar."

"Zo mooi weer 🙏🏼. Echt een cadeautje om zo op afstand mee te luisteren, er gaan zo veel andere verhalen van kinderen en jongeren door mijn hoofd. Heb ik het juiste gezien, gedaan? Ben ik genoeg geweest? Waardevol om binnen de jeugdbescherming te reflecteren."

"Wat een tragisch relaas. En wat mooi dat jij je weg hebt gevonden en wat een dappere zoektocht naar wat er met jou is gebeurd."

"Wat ontzettend knap dat je dit hebt gemaakt. Zo goed te volgen en zo veel mooie stukjes in het verdrietige verhaal. Het maakt mij weer bewust in mijn handelen en dat neem ik mee in mijn werk als ambulant gezinshulpverlener."

“Aangrijpend en mooi verteld.”

"Wat een prachtige, open, eerlijke en ontroerende podcasts Nadine! Ik heb ze in een keer beluisterd: I was hooked. Dankjewel dat je mij hiermee raakte op mijn eigen proces rondom mijn gezin van herkomst."

"Holy shit wat heftig, in een ruk je podcasts geluisterd. De tranen staan nog in m'n ogen."

"Je verhaal is indrukwekkend, maar ook de wijze waarop je de podcast hebt gemaakt. Heel bijzonder."

“Wat een stoer wijf!”

"Mooie podcast hoor! Ben een redelijk fervent podcast luisteraar, maar deze klinkt goed en de manier van productie zorgt ervoor dat ie fijn weg luistert. Ik denk dat dit erg helpend kan zijn om voor jeugdzorgwerkers om deze ervaring te horen."

"Bijzondere podcasts, knap hoe je dit hebt samengesteld.
Je bent een voorbeeld voor velen om, ondanks alles wat je hebt meegemaakt in je gezin, te kunnen vergeven en verbinden. Keep on that spirit!"

"Heel mooi en heel sprekend gemaakt."

"Heel knap, duidelijk en confronterend verteld. Een "must hear" voor veel hulpverleners in de jeugdzorg en daar omheen!"

“Inspirerend voor velen, heel mooi!!”

"Wat ontzettend indringend gebracht."

"Bedankt voor het maken van deze podcast. Het gaat bij een aantal hulpverleners het verschil maken en dus ook bij een aantal, misschien wel heeel veel, kinderen. En dat is toch wel ontzettend mooi nieuws."

"WAUW, echt fantastisch dat je dit deelt en doet. Je bent echt een voorbeeld voor de jeugdzorg en voor anderen. Zo ontzettend mooi gedaan."

"Ik typ dit vanaf mijn kamer op de open afdeling, maar ik heb net een week gesloten gezeten."

"Het is heel sfeervol opgenomen, je bent heel authentiek in het delen van je gevoelens en herinneringen. Erg lang luister ik er niet naar, want het is best deprimerend om van zo dichtbij geconfronteerd te worden met de falende jeugdzorg."

"Ik wil je bedanken voor het verwoorden van ook mijn ervaringen. Zo herkenbaar, de worsteling, de zoektocht naar jezelf, de eenzaamheid. De blijvende pijn die suist op de achtergrond ondanks de heropbouw en leven in het volle licht, als volwassenen."

"Indrukwekkend om dit de wereld in te sturen. Moedig en denk ook nodig dat er meer zicht komt op hoe mensen, met de beste intenties, geholpen worden op een manier die niet past."

MIJN GEZIN

Het gezin waarin ik opgroeide was een wiebelig systeem vol heftige emoties. Iedereen leek zichzelf constant te moeten verdedigen en beschermen ten opzichte van de ander. We waren bange leeuwinnen in één huis. Allemaal in de vechtmodus.

— Nadine


LEVENSERVARING

Op mijn twaalfde werd ik uit huis geplaatst met een OTS. Ik leerde vroeg een veilige plek te creëren voor mezelf. Ik kon altijd vertrouwen op mijn intuïtie, humor en creativiteit. Mijn grootste kracht was dat ik trouw bleef aan mezelf en een droom had; actrice worden. Dit maakte mij niet altijd populair. Mijn grootste uitdaging in het leven was me waardevol voelen. Toen ik 18 was en werd ‘losgelaten’ bleek al gauw dat ik veel had gemist. Bepaalde vaardigheden en inzichten had ik niet. Hierdoor liep ik op alle fronten vast.

Ik ben hulp gaan zoeken en heb, na meerdere lange trajecten, alsnog mijn gewenste ontwikkeling doorgemaakt. Van een bang, boos en verdrietig meisje werd ik een meer autonome jonge vrouw. Een bulk levenservaring waar ik nooit om gevraagd heb én die mij onder andere brengt naar de kwaliteit die ik lever. Je begrijpt; mijn schatkamer zit bomvol blinkende parels en diamanten!